Tips en adviezen

©Stichting Poezensnuitjes

VOORLICHTING

a. Stichting Poezensnuitjes geeft voorlichting over het belang van neutralisatie via haar mediakanalen.

b. Daarnaast willen wij ook graag niet -kattenliefhebbers duidelijk maken hoe belangrijk het is dat stichtingen zoals de onze, hun werk kunnen blijven doen. Denk hierbij aan de neutralisatieprojecten en wat voor effect dat uiteindelijk geeft.

c. Op verzoek geven wij advies over de verzorging van katten en kittens.

WAAROM JE KAT LATEN NEUTRALISEREN?

vermeerdering-katten2

 

Neutraliseren is het castreren of steriliseren van je kat.
Men spreekt vaak over steriliseren bij een poes, echter wanneer alleen de eierstokken worden gehaald is dit ook een castratie.

Waarom zou ik mijn kat laten castreren?

Ten eerste natuurlijk om ongewenste nestjes tegen te gaan.
Helaas vinden veel mensen het nog steeds leuk om een nestje te krijgen, wij noemen dit pretnestjes. Een poes zelf vraagt er niet om om kittens te krijgen, maar wanneer ze steeds krols wordt, zorgen de hormonen ervoor dat ze een kater wil.
Die drang door de hormonen is zo groot dat ze zelfs zou kunnen ontsnappen uit huis op zoek naar een kater.
Sommige poezen vinden de weg naar huis niet meer terug, met als gevolg dat ze verdwalen en uiteindelijk buiten ergens bevallen. En dan moeten ze geluk hebben dat iemand haar en de kittens zal vinden en in veilig brengt.

input

Krolsheid is ook niet fijn voor een poes.
Klaaglijk gemiauw, rare houdingen, plassen in huis, onwijs rusteloos en soms ronduit vervelend zijn. Alles om maar de aandacht te trekken van de buurkaters. En dat voor enige weken.
Ongecastreerde poezen lopen een veel groter risico op het krijgen van borstkanker op latere leeftijd.
Naast borstkanker is de kans op baarmoederkanker of een baarmoederontsteking heel reëel bij een ongecastreerde poes.
Ongecastreerde poezen kunnen ook sproeien!
En tijdens het paren bijt de kater de poes in haar nekvel. Dat is het moment waarop eventueel FIV kan worden overgedragen

Er zijn al zoveel kittens op de wereld, allemaal willen ze dolgraag een fijn thuis hebben, door de vele pretnestjes maken deze kittens veel minder kans op een fijn thuis.
Vaak horen we het excuus dat castreren zo duur is, het is inderdaad niet goedkoop, maar voor je een kitten in huis haalt moet je eerst nadenken of je financieel de zorg kunt dragen die elke kat verdient, en daar hoort ook castreren bij.
Bedenk dat je veel meer geld kwijt bent als je poes het ene na het andere nestje krijgt!

85

Ook de katers moeten gecastreerd worden. Helaas denken nog veel mensen dat hun kater toch geen kittens meeneemt naar huis, dus is het ook niet nodig om hem te laten castreren.
Maar men vergeet dat ongecastreerde katers vol hormonen zitten, zij zullen continu op pad zijn om krolse poezen te gaan zoeken.
Het gevaar loert continu om de hoek. Ze zijn soms dagen of zelfs wekenlang op pad.
Sommige eigenaren geven de kater dan weer als vermist op, maar ze hebben er zelf voor gezorgd dat de kater op stap is.
Vaak worden ze aangereden, hun oog is alleen maar op de krolse poes gevestigd en de rest om hun heen vergeten ze.
Onderweg komen ze meer ongecastreerde katers tegen, en dat uit zich in flinke vechtpartijen, omdat ze allemaal die krolse poes willen hebben.

Ongecastreerde katers zitten daarom ook vaak onder de vechtwonden.
Vechtwonden zijn overigens niet alleen vervelend, door het vechten kunnen ook ziektes als Fiv (kattenaids) worden overgedragen.

1374055327

Ook de buurt is vaak niet blij met ongecastreerde katers. Gedreven door hun hormonen vechten ze niet alleen, maar ze sproeien overal, en worden vaak weggejaagd uit tuinen, wat helaas niet altijd zachtzinnig gebeurd.
Maar niet alleen buiten, ook binnen in je eigen huis zal de ongecastreerde kater sproeien, jouw bed, jouw bank en jouw kleren, het is maar wat je fijn vind.

Wanneer castreren?
Jongcastratie komt steeds vaker voor, helaas werken veel dierenartsen daar nog niet aan mee. Kittens kunnen vanaf vier maanden al vruchtbaar zijn, wanneer een kitten dan al zwanger wordt spreken wij van tienermoedertjes. Zij hebben het heel zwaar. Hun lichaam kan een zwangerschap en bevalling eigenlijk nog helemaal niet aan. En vaak zien wij dat ze ook geen melk geven.
Stichting Poezensnuitjes laat alle kittens met vier maanden castreren. Ons advies is om kittens in elk geval vóór ze zes maanden zijn te laten castreren.
Wanneer mensen kittens van ons adopteren tekenen ze ook een contract waarin staat dat het kitten vóór zes maanden geholpen moet zijn, in het geval van een kater en een poesje vóór vijf maanden.
Ze krijgen een bewijs van castratie mee die ze in moeten laten vullen door hun dierenarts voorzien van handtekening en stempel. Wij houden dit ook goed in de gaten.

De poezenpil?
Wij raden dit zeer af.
Poezen kunnen suikerziekte, borstkanker of baarmoederontsteking krijgen door het gebruik van de pil.

FIV (kattenaids)

Nog een groot gevaar als je je katten ongecastreerd buiten laat lopen is de ziekte FIV.
Katten kunnen elkaar besmetten door bloed op bloed contact, of speeksel op bloed contact. Katers kunnen poezen besmetten tijdens het paren.
Wanneer een poes daardoor FIV oploopt is de kans zeer groot dat haar kittens ook met deze ziekte geboren worden, hun levenskansen zijn dan klein.

Denk niet mijn kat overkomt dit niet.
Wij komen zeer vaak katten met FIV tegen, niet alleen in zwerfkolonies, maar ook gewoon in woonwijken, en ook bij tamme huiskatten.
Elke ongecastreerde kat kan FIV krijgen. En zolang hij of zij niet geholpen wordt, dragen ze de ziekte aan steeds meer katten over.

Wat is FIV?

i283726789540005304._szw565h2600_
Job is begin 2016 door ons gevangen samen met zijn familie. Ze waren achtergelaten na een verhuizing van mensen. Alle katers bleken fiv positief te zijn en ze mochten allemaal naar Stichting Kattenbos.

Stichting Kattenbos is gespecialiseerd in katten met Fiv en Felv 
Zij leggen in onderstaande link uit wat Fiv en Felv precies is:

http://www.stichtingkattenbos.nl/232485380

Al vele jaren lang proberen zij bij dierenartsen duidelijk te maken  dat een kat met Fiv niet per definitie ingeslapen moet worden.
Helaas wordt dat maar al te vaak gedaan, Fiv positief=inslapen.
Tot ons grote verdriet hebben ook heel veel asiels en opvangen nog steeds het protocol dat als een kat fiv positief wordt getest dat deze meteen ingeslapen wordt.
Wij doen dat niet!
We kijken altijd naar kwaliteit van leven, wanneer een kat nog gezond is zoeken wij een plekje voor hem of haar.
Wij hebben al heel veel katten naar Stichting Kattenbos mogen brengen.
Wanneer een kat zich al in het laatste stadium begeeft, en dus heel erg ziek is, met vele problemen erbij, kiezen we er voor hem of haar uit zijn lijden te verlossen, wat ons wel heel verdrietig maakt.

i283726789560761029._szw565h2600_

Ook kittens die geboren zijn met het Fiv virus hebben wij in opvang gehad.
Zij kregen alle zorg die ze nodig hebben, waaronder de zeer dure injecties interferon.
Toen ze zover opgeknapt waren zijn we op zoek gegaan naar een gouden mand voor deze kittens. Helaas vinden mensen aids nog steeds iets engs, en we kregen geen enkele reactie op deze geweldige leuke mooie lieve kittens.
Daarom zijn ook zij naar Kattenbos gegaan.
Ook daar kregen zij alle zorg en medicatie, waaronder weer de interferon, die ze nodig hadden. Helaas heeft Wybertje het niet gered 😦
Lees hieronder zijn zeer verdrietige verhaal:

http://www.stichtingkattenbos.nl/232485377

Ook met zijn zusje Kokindje gaat het niet goed.
De kans op een mooie fijn en lang leven is dus heel klein als een kitten met het Fiv virus geboren wordt.
Gelukkig kunnen fiv katten ook een lang en gezond leven hebben, als ze de juiste zorg krijgen.

brownie
Exopvangsnuitje Brownie, fiv positief, maar voor hem hebben wij een gouden mand gevonden, waar hij nu samenleeft met andere exopvangsnuitjes die geen Fiv hebben.

Iemand met een ongecastreerde poes die Fiv heeft zullen dat niet snel merken.
Alleen de kittens komen niet gezond ter wereld, en dat zullen ze wel snel merken.
Als iemand geen kosten wil maken om zijn of haar poes te laten castreren, gaan we ook vanuit dat deze geen kosten wil maken voor de zieke kittens.
Met alle gevolgen van dien !!

Wij zouden graag zien dat castreren verplicht gaat worden.
Maar helaas is het in nederland nog niet zover.
Eigenaren moeten dus hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Maar helaas zien wij elk jaar weer enorm veel ellende. Het is dweilen met de kraan open. Asiels en opvangen zitten voor het echte hoogseizoen al (bijna) vol !
Met als gevolg dat veel katten en kittens op straat blijven, die zeer ook weer voortplanten.

Als je van je kat houdt dan laat je hem/haar castreren!!

Ben je het ermee eens dat castratie verplicht moet worden?
Teken dan onderstaande petitie:

https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/Het_Nederlandse_Parlement_Voorzitter_2de_kamer_Alle_Politieke_Partijen_Wettelijke_verplichting_tot_castratie_van_alle_bu/?fbclid=IwAR38NkOFQa7iayhzY66ztw1njCQ0dOjpyvLC0xJeOscdMsg-xHroeSHMsFU

Deze is om te beginnen het verplichten van castratie van katers.
Wij hopen natuurlijk dat de verplichting van het castreren van poezen ook een keer gebeurd. Maar je moet ergens beginnen.

57127039_2397709083595636_3357022747237548032_n
Knappertje, door ons gevangen en verzorgd totdat hij naar Stichting Kattenbos mocht. Van zieke bange knul, naar een prachtige mooie happy jongen.

Geef onze katten rust, zodat ze kunnen genieten van hun leven, en geen gevaar en ellende meer op kunnen lopen.
Wees hun stem, zij kiezen er zelf niet voor!!!

 

 

HET BELANG VchipAN CHIPPEN

Alle opvangkatten van Stichting Poezensnuitjes zijn gechipt bij plaatsing!

Waarom chippen en registeren?

De beste reden is nog steeds dat weggelopen katten beter gevonden kunnen worden. Om verschillende redenen,  die hieronder beschreven staan, komen weggelopen katten niet meer terug.

a. Een krolse poes of een niet gecastreerde kater kunnen een flinke wandeling maken. Op zoek naar een geschikte partner dwalen ze te ver af en komen dan niet meer thuis.

b. Katten die net verhuisd zijn kunnen op zoek gaan naar hun vertrouwde woonomgeving en zo de weg kwijt raken.

c. Katten kunnen altijd ontsnappen! Dit kan door onoplettendheid zijn, maar denk ook aan bijvoorbeeld woninginbraak of brand

d. Als een kat schrikt kan deze op de vlucht slaan en in het ergste geval verdwalen en/of niet meer terugkomen.

 12717759_533600460147809_8048483812290619064_n
U moet er toch niet aandenken dat u uw geliefde kat nooit meer terug vindt?
Een chip maakt het in elk geval makkelijker om te achterhalen of uw kat ergens gevonden is. Wanneer uw kat gevonden wordt, is de kans heel groot dat het bij een asiel of dierenambulance terecht komt. Daar zal uw kat gecontroleerd worden op een chip. Als de kat gechipt is, en u heeft uw kat netjes geregistreerd met de juiste gegevens zoals adres en telefoonnummer,  dan zal u benaderd worden door de desbetreffende instantie.
Mocht uw kat vermist zijn dan maakt u  de kans, door middel van de chip, hem of haar sneller terug te vinden.  U kunt uw kat registeren bij een database zoals bijvoorbeeld NDG of Backhome.
Stichting Poezensnuitjes draagt zorg voor de registratie van de door ons geplaatste poezensnuitjes. Maar wanneer u ergens anders een katje haalt, vraag dan altijd na of het katje gechipt is en wie er zorg draagt voor de registratie. Veel mensen gaan ervan dat hun nieuwe kat die zij zelf bij de dierenarts hebben laten chippen, ook door die dierenarts geregistreerd word. Dit is niet altijd zo!!! Vraag dit dus duidelijk na bij uw dierenarts!
Helaas komt het een enkele keer voor dat een kat de chip kwijt raakt. Daarom is het van belang dat u uw kat jaarlijks laat controleren bij de dierenarts. Ook kunt u uw registratiegegevens chekcen via http://www.chipnummer.nl/
Vergeet ook niet bij verhuizing uw nieuwe adresgegevens door te geven. Of als u een ander telefoonnummer hebt, deze te veranderen bij de chipgegevens.

 

HET GEVAAR VAN KANTELRAMEN

kantelraam

Veel mensen kennen nog niet het gevaar van kantelramen voor katten. Katten zijn zeer nieuwsgierige dieren en soms ook waaghalzen. Het is hun natuur om te jagen. Wanneer zij bijvoorbeeld een vogeltje zien willen ze die maar wat graag vangen. En daar doen ze veel voor! Een openstaand raam is dan een geweldige manier om bij dat vogeltje te komen. Ze zullen dus ook proberen uit een kantelraam te klimmen. Het gevaarlijke aan een kantelraam is dat ze vast kunnen blijven zitten, ze glijden naar beneden en kunnen geen kant meer uit. Helaas zijn hierdoor al vele katten overleden. Voorkom dit!

 

12799392_544116235762898_3017317041131734564_n12801295_544116239096231_8955659210675242459_n

Er zijn speciale roosters te koop gemaakt voor kantelramen.(oa te koop bij Zooplus.nl, via de banner op onze homepage te bestellen) Het raam kan dan open blijven staan en de kat kan door dit rooster toch niet naar buiten. Wij adviseren ramen altijd gesloten te houden als u zelf niet thuis bent!

 

lelie-vergiftiging-kat-300x276

Lelie vergiftiging

Lelies zijn populaire bloemen en worden vaak in prachtige boeketten verwerkt, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat lelies giftig zijn voor katten. Ze kunnen zeer ernstige nierschade veroorzaken, welke zelfs tot sterfte kan leiden.

Lelies van het soort Lilium en Hemerocallis zijn giftig voor de kat. Houd er ook rekening mee dat andere planten het woord lelie in hun naam kunnen hebben (zoals lelietje van dalen), maar helemaal niet giftig hoeven te zijn

Katten lopen een vergiftiging op met deze lelies doordat ze spelenderwijs vaak wat knabbelen aan een bos bloemen. Maar ook bijvoorbeeld drinken uit een vaas waar lelies in staan of het likken van de vacht waar bijvoorbeeld stuifmeel op zit kan schadelijke effecten hebben. Alle delen van de plant (stengel, bladeren, meeldraden etc) zijn giftig bij opname. Slechts het eten van 1 bloemblaadje kan al fataal zijn.

Wat zijn de gevolgen?

Eenmaal opgenomen veroorzaakt het toxine van de lelie ernstige schade aan de nieren. Hierdoor kunnen de nieren hun functie: het uitscheiden van afvalstoffen en vocht uit het lichaam niet meer uitvoeren. Langzaam ontstaat er een stapeling van vocht en giftige stoffen in de nier waardoor nierschade ontstaat. In zeer ernstige gevallen ontstaat een acuut uitvallen van beide nieren.

Verschijnselen zijn soms vaag en kunnen ook bij andere ziektebeelden passen maar wat vaak wordt gezien is zwakte, braken, geen eetlust en veel slapen.
Dus als u een vermoeden heeft dat uw kat mogelijk in contact is geweest met lelies, neem zo spoedig mogelijk contact op. Indien u pollen of stuifmeel in de vacht ziet, was dit direct af om verdere opname te voorkomen.
Conclusie: Geen lelies in huis of tuin !

 

 

 

©Stichting Poezensnuitjes